• Rask levering fra Norge
  • Trygg betaling med Klarna
  • Gratis frakt over 699,-
  • Livstidsgaranti
Guide til Ulike Stålkvaliteter
Tips

Guide til Ulike Stålkvaliteter

Sandvik Stål

12C27 stål ble utviklet av det svenske firmaet Sandvik Steel på slutten av 70-tallet. Sandvik Steel, er en anerkjent produsent av forskjellige ståltyper. 12C27, ble utviklet som et alternativ til andre knivstål som ble solgt på den tiden. 12C27 er en type martensittisk rustfritt stål, som betyr at det er et herdbart stål som kan varmebehandles for å øke hardheten og styrken.



12C27 er en stål-blanding utviklet av Sandvik, det er ikke en standard stål-karakter. Navnet "12C27" refererer til stålets kjemiske sammensetning, som inkluderer 12 % krom og 0,27 % karbon. Det høye krominnholdet gir stålet utmerket korrosjonsmotstand, mens karboninnholdet gir det hardhet og evne til å holde en skarp kant.



På 80 tallet, begynte Sandvik Steel først å produsere og markedsføre denne stållegeringen og det ble raskt et populært valg blant knivprodusenter. Stålets egenskaper gjorde det ideelt til bruk i kniver, sakser og andre skjæreverktøy som krevde skarphet og holdbarhet.



Stållegeringen, blir også brukt i andre produkter som: kirurgiske instrumenter, industrielle skjæreverktøy og ++. Siden det tar langt tid, før det kommer rust på stålet og at materialet holder seg skarpt lenge – blir det også brukt i miljøer hvor materialet/stålet blir utsatt for store belastninger. Sandvik Stål 12C27, regnes fortsatt som et Premium-stål, den dag i dag.



14116N

Tysk stål 14116N er et populært knivstål som blir brukt av mange fabrikker i Europa. Stålet er kjent for sin motstand mot korrosjon og evnen til å holde en skarp egg. Dette er et ekte rustfritt stål, noe som betyr at det inneholder minst 12% krom, noe som bidrar til å beskytte bladet mot korrosjon. I tillegg inneholder det omtrent 0,45% karbon, som gir det evnen til å bli lett skjerpet og holde en egg. Stålet inneholder også molybden og vanadiumkarbider, som bidrar til dets seighet og hardhet. Blandingen av høykarbon sammen med molybden og vanadiumkarbider gjør a den kan slipes til en sylskarp kant og holde den kanten lenge (kniveggen) – noe som er viktig for skarpe kniver. Siden stålet er mykere enn f.eks Sandvik Steel 14C27, vil kanskje kniveggen blir fortere sløv kontra Sandvik Steel. Men, siden knivstålet er mykere – er det enklere å slipe opp igjen. Med god herding, vil knivblader i denne kvaliteten holde seg skarpe lenge.



440C

440C et høykarbon stål, som ofte brukes i produksjon av bestikk, kniver og andre skjære verktøy. Det har høykorrosjonsmotstand, slitestyrke og styrke. Det er også en av de mest holdbare stålene som er tilgjengelige.



Sammensetningen av 440C stålet er blanding av jern, karbon og molybden. Varmebehandlingen av 440C stålet er viktig for å forbedre hardhet og styrke. Fordelene med å bruke 440C stålet er mange. Det er svært motstandsdyktig mot korrosjon og slitasje, noe som gjør det egnet for mange anvendelser. Det er også svært holdbart og sterkt, noe som gjør det til et godt valg for verktøy og kniver som må holde skarpheten. Videre har det høy hardhet, noe som gjør det vanskeligere å slipe, men tillater det å beholde skarpheten lengere enn andre ståltyper.



3Cr13

Den har de beste egenskapene for feltbruk. Hardhet og korrosjonsbestandighet bestemmer det eksakte produktet. En økning i styrke kan redusere korrosjonsmotstanden. Slitasjemotstanden er proporsjonal med materialets hardhet.



Kjemiske og mekaniske parametere bestemmer materialvalget. Begge parametere forteller om materialets oppførsel. Kjemisk sammensetning påvirker materialets hardhet og styrke.



9Cr18MoV

9cr18mov stål er et rustfritt stål som har et høyt karbon som består av 9% krom, 18% molybden og vanadium. Det høye karboninnholdet i dette stålet gir utmerket kantbevaring, noe som muliggjør en sylskarp kant som kan vare over lengre tid. Molybden og vanadium i stålet forbedrer dets hardhet og slitestyrke, noe som gjør det svært holdbart og langvarig.



En av de viktigste fordelene med 9Cr18MoV-stål er dets korrosjonsmotstand. Det høye krominnholdet danner et passivt lag av kromoksid som beskytter stålet mot rust og andre former for korrosjon. Dette gjør det til et ideelt valg for utendørs bruk eller i tøffe miljøer der fuktighet eller andre etsende stoffer kan være til stede.



Til tross for sin høye hardhet og holdbarhet, er 9Cr18MoV-stål også relativt seigt, noe som gjør det mindre utsatt for flising eller sprekker. Denne kombinasjonen av hardhet og seighet gjør det til et utmerket valg for et bredt spekter av skjæreverktøy, inkludert kjøkkenkniver, lommekniver og andre skjæreverktøy.



Böhler 690

Blant de moderne ikke-pulverståltypene er det martensittiske, koboltlegerede N690-stålet fra det østerriksk-svenske selskapet Böhler-Uddeholm AG som for øyeblikket er mest populært. Og i løpet av de siste årene har det nesten erstattet sin forgjenger - det klassiske amerikanske 440C-stålet, som er svært likt i sammensetning, men inneholder mer molybden og kobolt. Ifølge produsenten er stålet ment for produksjon av skjærende verktøy, inkludert knivblader, skjære kirurgiske instrumenter, roterende kniver for kjøttforedlingsindustrien, korrosjonsbestandige rullelager, stempler for kjølemaskiner, osv. De viktigste egenskapene til N690 er: god styrke og duktilitet, høy slitasjemotstand, god bearbeidelig het, dimensjonsstabilitet, poler barhet og høy korrosjonsbestandighet.



Dette stålet brukes ofte på foldekniver så vel som på ulike fulltange kniver og jaktkniver. I normalt klima ruster ikke dette stålet, tåler betydelige belastninger på kanten av bladet og kan brukes til hugging. Dette stålet er også egnet for foldekniver, hovedsakelig på grunn av dets høye korrosjonsbestandighet og gode duktilitet.



Karbon (C)-innholdet er omtrent 1,08%, det øker styrken på stålet og gir metallet den nødvendige hardheten. Karbon er det viktigste elementet i legeringen, og mengden karbon i N690 er den gyldne middelveien for et ikke-pulverlegeringsmetall.



Mengden krom (Cr) er omtrent 17,30%. Krom påvirker anti-korrosjonsegenskapene til stål og øker i noen grad slitestyrken. Mengden krom i N690 er svært høy, noe som garanterer utmerket korrosjonsmotstand.

    Du vil også like dette