Tips
Hvordan lage seljefløyte
I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom trinnene for å lage din egen seljefløyte. Det anbefales å lage seljefløyten om våren når saften i seljetreet er på sitt høyeste. Dette vanligvis skjer mellom april og juni, avhengig av klima og værforhold i ditt område. På dette tidspunktet vil seljetreet være i vekstfasen, og det vil være mye saft i treet. Dette gjør treet mykere og enklere å jobbe med når du skal lage fløyten. Det er også viktig å velge riktig tre til å lage seljefløyten. Sørg derfor for å velge et sunt seljetre med rette grener og en gren med riktig diameter som passer til størrelsen på fløyten du ønsker å lage.
- Finn en gren som er minst 20 cm lang og opptil 1,5 cm bred. Du kan velge å lage seljefløyte av selje eller av rogn. Kvisten bør være rett og uten kvister, for å hindre at barkhylsa ikke sprekker når den skal lirkes av. Hvis barkhylsa sprekker så gir ikke fløyta lyd og du må starte på nytt.
- Sørg for at enden på seljefløyta er skrå slik at du kan bruke den som munnstykke. På videoen over kan du se at munnstykke ble laget i det vi kappet av greina.
- Start med å lage et snitt 5-7 cm opp på greinen. Her må du skjære hele veien rundt.
- Lag et dypere snitt 3-5 mm ned i fløyta noen centimeter ovenfor munnstykket og skjær ut en halvmåne. Halvmånehakket blir lydhullet på fløyta.
- Bank på barken hele veien rundt fløyta slik at den løsner fra veden. Det er vanlig å banke til en regle. Det finnes ofte ulike lokale regler og kanskje bestefaren din har en som han brukte når han var ung? Her er to eksempler som er lånt fra Sostrenepaverket.blogspot.no
Fløyteregle fra Asker
Tikk takk tikk takk
vil du gå
skal du få kjøtt og kål
i kongens gård
og to skilling etterpå
Fløyteregle fra Arne Juksemage
Vil du gå
vil du gå
skal du få
går du ikke
til kvelden
hiver jeg deg på elden!
- Dra av barken, vær forsiktig slik at barken ikke sprekker. Her kan det være smart å lirke litt sideveis før du drar av barken.
- Når du har tatt av barken kan du utvide halvmånehakket slik at du danner en blåsekanal. Kutt samtidig av noen mm av veden nærmest munnstykket.
- Tre barken tilbake på fløyta og blås, da vil du høre lyden av fløyta. Hvis du ikke hører lyden, kan du enten blåse hardere eller skjære litt mer av veden nærmest munnstykket.
Lykke til!