• Livstidsgaranti
  • Gratis frakt over 699,-
  • Rask levering fra Norge
  • Trygg betaling med Klarna
Friluft
Jakt
Fiske
Kjøkken
Gaver
Knivmakerutstyr
Tilbehør
Julegavetips
Hvordan lage bål?
Tips

Hvordan lage bål?

Bålfyring i naturen

Skrevet av Daniel Sjursæther @viltvestland


Enten du tar en pause i jakten eller du er på tur med familien er det få ting som slår bålkaffe og kosen rundt et sprakende bål. Her har jeg samlet noen tips som gjør bålfyring til en trygg og enkel sak.

Før tur:

Går du i et område du ikke vanligvis går i er det viktig å sette seg inn i lokalt regelverk. Nasjonalparker og private terreng kan ha regler mot eller rundt bålfyring - for eksempel mot sanking av ved. De generelle reglene er at du kan fyre opp bål fra 16. september til 14.april, men Ny Forskrift om Brannforebygging av 2016 åpner for å fyre opp bål på plasser der det åpenbart ikke er fare for spredning av brann også innenfor forbudsperioden, du bør da imidlertid vise ekstra aktsomhet.


Finne bålplass:

Prøv alltid å finne en etablert bålplass. Det er ikke vits å ødelegge urørt natur ved å opprette nye. Om du ikke finner en etablert bålplass er grus ideelt for å opprette en ny. Grus brenner ikke, sprekker ikke og kan brukes til å kvele en mindre spredning om uhellet skulle være ute. Legg gjerne bålplassen så nærme en naturlig vannkilde du får til, så hjelper du både deg selv og fremtidige turgåere med slukkearbeidet.

Selve opptenningen:

Når du tenner bål, er nok luft alfa og omega. Om forholdene ligger til rette for det legger jeg lagvis fra bunn: tørt gress, bjørkenever eller spikkebiter, finkløyvd ved og litt grovere ved oppover i lagene. Nøkkelen er å få nok luft mellom lagene før du fyrer opp. Legger du opp riktig gjør flammene og oksygentilgangen resten av jobben for deg.

Død ved brenner (stort sett) alltid bedre enn levende ved og det er en egen sjarm ved å fyre med det du finner - men vi kan ikke alle være Lars Monsen på alle turene. Skal du på dagstur og du vet at regnet vil bøtte ned er det bedre å ta med tørr ved og gjerne en opptenningsbrikett eller to enn å sitte med kald kaffe og se på røyken.

Bålkos:

Noen av mine beste barndomsminner er fra rundt bålet på tur og pølser er en garantert suksess dersom du har med barn på turen. Om du vil ta pølsene til nye høyder kan du rulle dem i pinnebrøddeig og grille dem over ilden.

Vi er ofte 4 på tur og bruker da denne oppskriften:

360 gr mel

10 gr salt

3 ts sukker

3 ts bakepulver

2,2 dl vann

8 ss solsikkeolje/rapsolje

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Hvordanlagebål/1.jpg

Slukking:

Gå aldri fra et ulmende bål. Blåser det opp etter avreise er det stor fare for gnistspredning om ikke bålet er slukket skikkelig. Min tommelfingerregel er å helle vann over bålet til det ikke avgir dampsky, vente noen minutter og så helle over litt til. Er det en stein tilgjengelig legger jeg denne over det slukkede bålet. Det er bedre å være sikker enn å havne på nyhetene!

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Hvordanlagebål/Bal-med-kjele.png
https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Hvordanlagebål/Balkos.png
https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Hvordanlagebål/Bal.png

j

    Du vil også like dette