• Livstidsgaranti
  • Gratis frakt over 699,-
  • Rask levering fra Norge
  • Trygg betaling med Klarna
Friluft
Jakt
Fiske
Kjøkken
Gaver
Knivmakerutstyr
Tilbehør
Julegavetips
Historien om Hallingen
Om oss

Historien om Hallingen

I 1947 ble den første Halling-kniven lansert. Den hadde lærskaft og lærslire. Da denne kniven ble lansert, ble den straks en suksess. Kniven ble produsert med et kraftig og solid knivblad og den var i tillegg laget med en gjennomgående tange. Skaftet ble laget med en aluminiums-holk og deretter mange lær skiver (med forskjellige farger) og videre ble skaftet avsluttet med en holk (bakplate). Kniven skilte seg ut fra andre Brusletto kniver ved at knivbladet var tykkere.

Læret som ble brukt i skaftet av Hallingen var overskudd som kom fra lokale skofabrikker. På den tiden var det mange skofabrikker i Norge. Sliren på Hallingen var også unik fordi den låste kniven til sliren ved en løkke over skaftet. Det ble laget nye slirer fra tidlig 1990-tallet (flip slire) som ble laget fram til utfasingen av Hallingen i 1996.

 

Hvor mange Hallingen varianter finnes det?

Hallingen ble opprinnelig laget i 3 varianter. Halling (vanlig) ble lansert først. Deretter ble Halling Stor lansert og til slutt lanserte vi Halling Liten (som kun var på markedet et par år). Alle de sistnevnte modellene var laget med skaft med lærskiver. Halling blir ofte også omtalt som Hallingen.

 

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-alle-storrelser-med-kniv.png

Hallingen i alle størrelser

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-med-flipslire.png

Hallingen med flip-slire

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-med-Mahogni-skaft.png

Hallingen med mahogni skaft

Knivblad med blodrand

Kniven hadde også et knivblad med såkalt «blodrand». Blodrand var en utfresing i knivbladet langs lengden på knivbladet. Navnet kommer av at det ofte satt seg blod i utfresingen ved slakting. Blodranden ble senere faset ut siden knivbladet knakk oftere med enn uten. Det var fordi herdingen i den tynne delen av knivbladet ble sprø. Blodranden var en del av knivene fra 1960-tallet til tidlig 1990-tallet. Knivbladet var 4mm tykt og alle disse modellene var produsert i Campton stål. Det var et kraftig kvalitetsstål som er lett å slipe skarpt og holder seg skarpt lenge. På tidlig 80-tallet sluttet vi å bruke denne stålkvaliteten. Grunnen til at dette stålet ble avviklet var fordi det begynte å ruste og man måtte sette inn knivbladet med olje. Nå bruker vi 440C stål i både Bamsen og Storbukken.

 

Nye modeller

Etterspørselen endret seg, og vi fikk mindre og mindre tilgang på lær fra skofabrikker i Norge. Etterspørsel etter Hallingen ble lavere, og den ble dermed tatt ut av sortimentet i 1988. Det ble dermed utviklet en kniv som ble kalt Bamsen i 1988. Den var lik den opprinnelige Hallingen (vanlig), men hadde treskaft istedenfor lær skiver i skaftet. Den ble laget i mahogni-tre fra 1988 til 1990 før den ble laget med masurbjørk fram til 2012. I 2012 og fram til 2020 ble Bamsen laget med oliventre i skaftet. Denne varianten av Bamsen heter nå Bamsen Nordic. Fra 2020 gikk vi tilbake til gamle røtter og lagde den igjen i masurbjørk, som vi synes er aller finest.

 

I 2007 ble Storbukken lansert, denne også med skaft i Masurbjørk. Storbukken ble laget i samme størrelse som Hallingen stor.

 

 

    Du vil også like dette